Rum cena

rum-trgovinaRum se je kot pijača prvič omenja v pisnih kronikah sredi 17. stoletja. Beseda rum izvira iz besede “saharum”, ki je botanični izraz za sladkorni trs iz katerega se pridobiva ta znana pijača, ki smo jo spoznali že kot otroci, ko smo gledali gusarske filme. Gusarji na ladjah so namreč v vseh filmih pili rum. Sladkorni trs so začeli mleti in iz njega stiskati sok na Karibih. S prekuhavanjem in destilacijo melase (sirupa, ki ostane pri mletju trsa) so dobili tekočino, ki je bila prijetnega okusa in omamnega učinka. Rum se je iz Karibov razširil počasi v vse druge dele Novega sveta.

A današnjega ruma ne gre zamenjevati s takratnim. Takratni rum je bil surov, gost in močan, že en požirek je bil dovolj, da je udaril v glavo in da je razdražil želodec.

S prihodom Angležev in Francozov na Karibe, ki so jim sledili pirati, vojaki in mornarji, je rum postal še bolj priljubljen. Karibski otoki so bili polni destilarn ruma. Pravzaprav je rum del zgodovine teh otokov in skoraj vseh piratov, ki so tam vladali. Slavni pirat Henry Morgan se denimo ni ločil od steklenice ruma, zaradi česar je bil nenehno pijan. Prva masovna proizvodna ruma se je začela v mestu Medfordu v Massachusettsu.

Rum je osnova za 2 svetovno znana koktelja in sicer: Cuba Libre in Mojito. Receptura za Cuba libre vsebuje 5 cl ruma (belega ali zlatega), coca-colo in polovico limete. Mojito pa se načeloma naredi iz 5ck kubanskega ruma, dodajo se sveži metini listi, sok polovice limete, 2 žličke belega sladkorja, 1 dcl sode oz. mineralne vode ter seveda veliko zdrobljenega ledu.

Rum je sestavni del ponudbe tudi v spletni trgovini alkoholnih pijač RR Selection. V njihovi trgovini je poleg ostalih alkoholnih pijač in vina moč najti tudi več kot 130 različnih rumov. Rum je razdeljen glede na španski, angleški in francoski stil. Za najcenejšo steklenico (0,7 l) ruma bo potrebno odšteti slabih 16€, za najdražjo steklenico ruma, ki prihaja iz Gvatemale (Zacapa Rum Royal) pa boste plačali prek 300 €.