Srebrni uhani

srebrni-uhaniPri srebrnih uhanih pride lahko do alergijskega kontaktnega dermatititsa. Srebrni uhani lahko torej povzročijo srbeč izpuščaj, oteklino in vnetje na predelih, kjer se naša koža dotika nakita. Po nekaterih ocenah, naj bi alergijo imelo 10 procentov ljudi. Reakcija po navadi nastane po več kot 12-urnem nošenju srebrnih uhanov. Za srebrne uhane je najbolj primerno visoko kakovostno srebro 925, saj ne vsebuje nikljevih zlitin ali medenine.

Imenujemo ga tudi sterling srebro in vsebuje 92,5 odstotkov finega srebra. Nikelj je trda, a upogljiva, srebrno bela kovina, ki ima rahel zlati sijaj in je zelo alergena. Srebrni uhani iz sterling srebra so torej hipoalergeni in je zato veliko manj verjetno, da bodo povzročili alergijsko reakcijo. Seveda to velja le v primeru, da niste alergični še na kakšne druge kovine, kot je na primer baker. Fino srebro je primerno za uhane in ogrlice in ne toliko za prstane in zapestnice, saj gre za meho kovino, ki se lahko poškoduje. Zaradi te lastnosti je tudi lažje iz njega oblikovati srebrn nakit. Srebro se v naravi lahko nahaja v popolnoma čisti obliki ali kot zlitina drugih kovin. Pristnost srebrnih uhanov nam bo zagotovil žig na njih.

Srebrni uhani bi morali redno čistiti, saj lahko v nasprotnem primeru sčasoma potemnijo. Ko se to zgodi, to sicer ne pomeni, da so srebrni uhani uničeni. Srebrne uhane lahko namreč očistimo z več sredstvi. Očistimo jih na primer z mešanico kisa in sode bikarbone. Srebrne uhane lahko prav tako očistimo z zobno pasto, vendar moramo biti pri tem previdni, saj jih zaradi mehke strukture lahko poškodujemo. Zanimivo je, da srebrne uhane lahko očisti tudi kečap. Z mehko krpo in nekaj kečapa lahko torej srebrnim uhanom hitro povrnemo sijaj.

Srebrne uhane vlaga lahko obarva ali razbarva, zato si je dobro kožo, preden si jih nadenemo, posipati s prahom, ki vsebuje sebum, da preprečimo stik z vlago.