Kisikova komora za kisikove terapije

kisikova-komoraTerapija v hiperbarični kisikovi komori (HBOT terapija, več na https://oxyhelp.si/) spodbuja tvorbo novega kolagena in novih kožnih celic. Kisikova terapija prav tako stimulira celice, da proizvajajo določene snovi, kot je vaskularni endotelijski rastni faktor. Te pritegnejo in stimulirajo celice, potrebne za zdravljenje.

Vrste hiperbaričnih kisikovih komor

Za hiperbarično kisikovo terapijo se običajno uporabljata 2 vrsti komor:

  • Enoprostorna hiperbarična komora. To je komora s prostorom za 1 osebo. Enoprostorna komora zgleda podobno kot naprava za magnetno resonanco.
  • Večnamenska ali večprostorna kisikova komora, ki lahko sprejme 2 ali več oseb hkrati. Zdravljenje je večinoma enako kot pri enoprostorni hiperbarični komori. Razlika je v tem, da ljudje dihamo čisti kisik skozi maske. Med zdravljenjem je lahko v komori z vami tudi tehnik.

 

Uporabniki kisikove komore se v komori udobno namestijo, uležejo ali udobno sedijo v večprostornih komorih, in se sprostijo ter globoko dihajo. Kisikovi tretmaji lahko trajajo od 45 minut do 300 minut, odvisno od razloga zdravljenja in potreb uporabnika, ki uporablja kisikovo komoro.

Nekateri uporabniki lahko dobijo pri uporabi kisikove komore občutek zamašenih ušes, podobno kot npr. pri vzletu z  letalom ali pri hitrem premagovanju nadmorske višine pri pohodih v gorah. Tega občutka se lahko znebimo tako, da se primemo za nos in pihnemo zrak skozi zaprta usta ali pa da pogoltnemo zrak. Ta občutek zraka v ušesih nastane zaradi povečanega zračnega tlaka v kisikovi komori, ki je običajno 2-3x višji kot normalen zračni tlak.

Med kisikovo terapijo v hiperbarični komori vaša kri prenaša dodaten kisik po telesu in napaja poškodovana tkiva, ki potrebujejo več kisika, da se lahko začnejo hitreje in bolje celiti. Ko je kisikov tretma končan, se lahko uporabnik, ki je bil v komori počuti rahlo omotičnega. Med blage neželene učinke se prišteva še možnost utrujenosti in rahlih glavobolov. Posebno pozornost je potrebno nameniti osebam, ki se bojijo zaprtih in utesnjenih prostorov, se pravi osebam, ki imajo klaustrofobijo.