Superge

bele-supergeŠportna obutev, atletska obutev, teniški copati, telovadni copati, tekaška obutev ali tekaški copati, so obutev, ki jo z enim imenom po navadi imenujemo superge. Superge so bile vedno namenjene predvsem športu. Dandanes pa so tako popularne, da se pogosto uporabljajo tudi za vsak dan. Največja razlika med čevlji in supergami je v tem, da so čevlji lahko izdelani iz različnih materialov, superge pa imajo gumijast podplat in so izdelane iz sintetične tkanine.

Superge veljajo za čevlje za prosti čas in so namenjene udobju in telesnim aktivnostim. Poznamo pa tudi različico superg iz usnja in ta različica se šteje za bolj formalno obutev.

Leta 1924 so superge so postale mednarodno znane. Nemec po imenu Adi Dassler je tistega leta ustvaril superge in za njihovo ime naredil skovanko iz svojega imena: Adidas. Adidas znamka je postala najbolj iskana športna, predvsem atletska obutev na svetu. Adidas obutev je imela obuto znana atletska tekmovalka Jessie Owens, ki je na olimpijskih igrah leta 1936 osvojil kar štiri zlate medalje.

Priznati moramo, da so superge ustvarili v prvi vrsti za športnike, ampak s popularizacijo zdravega življenjskega sloga, kjer prosti čas namenimo temu, da smo telesno aktivni, so se preselile v življenja vseh ljudi.

Sedaj, sploh od leta 1970 naprej, jih povezujemo s hip-hop kulturo in skateboardingom. Se pravi z urbanimi aktivnostmi, ki zahtevajo fleksibilno in udobno obutev. Marsikatera kulturna skupina ima superge za predstavljanje družbenega položaja, priljubljenosti in bogastva. Nekoč simbol športa, predvsem atletike, so superge tako daleč presegle svojo primarno funkcijo in postale komercialni in celo modni predmet. V določenih primerih celo znak prestiža in statusnega simbola. Superge so zasnovane za gibanje naprej, zato jih lahko uporabljamo tudi za tek. Vseeno jih uporabljajo tudi za ostale vadbe. Za aerobiko, hitro hojo, dvigovanje uteži, telovadbo … Dejansko moramo priznati, da so superge globoko zaznamovale našo sedanjo kulturo.