Okrasni lonci za rože

okrasni-lonciIzbira prave rože, okrasne rastline ali lončnice lahko veliko pripomore k preoblikovanju notranjega prostora, vendar skupaj z okrasnim loncem za rože v katerem se nahaja. Cenen plastični lonec prav gotovo ne bi vplival dobro na izgled prostora. Okrasni lonec pa nima samo estetskega vidika. Pomembno, da je rastlini zagotavlja ustrezne pogoje za življenje. Pri izbiri okrasnega lonca moramo vedeti za kakšno rastlino ga potrebujemo.

Rastline lahko namreč potrebujejo ožje, širše, manjše ali velike lonce. Nekatere rastline pogojujejo tudi izbiro materiala iz katerega je narejen okrasni lonec, saj potrebujejo rastline različno stopnjo vlage v zemlji. Poleg tega pa je izbira materiala pomembna tudi z vidika tega, kje točno se bo nahajal okrasni lonec. Ni namreč vseeno ali kupujemo okrasni lonec za rože za notranje prostore, za balkon ali pa za na vrt. Temperature, vlaga in sončni žarki so različni, zato moramo te vremenskim pogojem podrediti tudi izbiro okrasnega lonca za rože, ki jih bomo vzgajali. Posebne rastline ali skrbno izbrane rože, ki se ne dobijo ravno v vsaki trgovini, kjer prodajajo rože, potrebujejo tudi malce boljše in bolj izstopajoče okrasne lonce.

Kateri material okrasnega lonca za cvetlice boste izbrali. Največkrat so okrasni lonci narejeni iz keramike, terakote, plastike, lesa ali steklenih vlaken. Kakšni okrasni lonci so pravzaprav dobri za vzgojo rastlin?

Keramični lonci so porozni, zaradi česar je manj verjetno, da bi rastline zbolele za gnitjem korenin, saj lonec narejen iz keramike hitro absorbira vodo. Vendar pa boste zaradi večje poroznosti okrasnih loncev, ki so narejeni iz keramike, morali rastline v keramičnih lončkih zalivati ​​pogosteje. Plastični lonci so veliko lažji od keramičnih, manj verjetno je, da se bodo okrušili ali zlomili. Veliko lažje se da okrasne lonce iz plastike tudi čistiti kot keramične lonce.

Barva okrasnih lončkov za rastline ni pomembna samo zaradi estetskega vidika ampak je pomembna tudi, ker vpliva na to koliko toplote bodo lonci zadržali. Temno obarvani lonci namreč absorbirajo več sončne svetlobe in dlje zadržujejo toploto kot svetli.