Italijanščina

Italijanščina je jezik, ki jo po svetu govori več kot 62 milijonov ljudi. Večina jih živi v Italiji, razširjena pa je po celem svetu. Razvila se je iz latinščine in je romanski jezik. V isto skupino spadata tudi španščina in francoščina. Angleški pesnik Byron je baje izjavil, da se italijanščina (http://www.italijanscina.com/) v ustih topi kot dekliški poljubi in zveni mehko kot saten. Začetniki pri učenju tega jezika zvenijo vsaj na prvih urah precej manj prijetno in nežno. Z izbiro prave šole in tečaja ter kasneje trdim delom in vajo, se boste temu opisu lahko vsaj približali.

Italijanščina ima veliko skupnega z latinščino pa tudi z angleščino. Njihova abeceda ima le 21 črk, večina besed pa se prebere tako kot se napiše. Tako je tudi število disleksikov v Italiji nižje kot med francosko in angleško govorečimi otroci.

Italijanščina je jezik glasbe in kulture. Večina poimenovanj v glasbi izhaja iz tega jezika. Morda ste že slišali za tempo allegro ali tempo calmo. Italija ima na UNESCO seznamu vpisanih največ spomenikov na svetu. Vmes je tudi toskansko gričevje ter cele slikovite vasice. Slovenci imamo le tri, Italijani pa mnogo več. Res pa je, da nas Italija močno prekaša tudi po površini.

Pogost razlog da se italijanščina znajde na seznamu priljubljenih jezikov za učenje je tudi dejstvo, da Italija še vedno sodi med vodilne gospodarske velesile. Veliko ameriških podjetij ima podružnice v Italiji. Ta pa najraje zaposlujejo osebe ki znajo tako italijansko kot angleško.

Zelo prav vam bo italijanščina prišla tudi pri delu v turizmu. Italijani so znani po svojem neznanju tujih jezikov in med počitnicami bodo zelo veseli, če jih predstavnik agencije v Sloveniji nagovori namesto v angleškem v italijanskem jeziku. Prav pa bo prišla tudi vam pri izletu čez mejo. Če naročanje kave na bencinski črpalki je lahko brez znanja osnov italijanščine prava dogodivščina.