Španščina in učenje

spanscinaZa drugi najbolj razširjen svetovni materni jezik velja španščina. Večinoma govorci španskega jezika prihajajo iz Latinske Amerike. V Španiji je uradni jezik španščina. Tam se španščina imenuje tudi kastiljščina. Obstajajo tudi avtonomne pokrajine, ki jih navajamo v nadaljevanju: Katalonija, Baskija, Galicija in Valencija z razlogom, da imajo ravno te pokrajine uradno veljavne še regionalne jezike. V splošnem pa lahko rečemo, da španščina sodi med romanske jezike. Vas zanima učenej španščine? Morda tečaj španščine v Ljubljani? Kliknite na www.spanscina.org za več informacij.

Ker smo malo prej omenili pokrajino Baskija, velja za regionalni jezik v tej pokrajini baskovski jezik. Ki pa velja za en izmed najstarejših jezikov na svetu. Žal pa njegov izvor ni poznan.

Zaradi pestre španske zgodovine, pa v španščini najdemo ogromno besed arabskega izvora. Po drugi strani, pa velja sedaj angleščina za tisti jezik, iz katerega si Španci velikokrat izposodijo in prenesejo kakšno besedo.

Poudariti velja tudi, da je učenje španskega jezika  v zadnjih letih vse bolj iskano, popularno, zanimivo. Španščina je odlična izbira za vse, ki imamo radi tople kraje,  sonce, neskončne plaže, ljudi  pozitivne energije in dobre volje, pestro  družabno življenje. Španščina pa je pridobila tudi na priljubljenosti, ko so se na naših TV ekranih pojavile mehiške limonade. Tako da si učenje španščine lahko vsekakor popestrimo z gledanjem španskih limonad.

Kot zanimivost velja izpostaviti tradicionalno špansko hladno juho, katere izvor je iz Andaluzije. Na začetku je velja za glavno jed kmetom  in pastirjem.  Šele ogromno let kasneje se je tradicionalna španska juha razširila povsod na jedilnik španskih družin, ne samo na jedilnik nižjega sloja prebivalstva.

Španščina je torej zanimiv jezik, prav tako si jo lahko popestrimo s tem, da si zavrtimo kakšno špansko glasbo, kajti španščina hitro stopi v uho in besede stečejo, kot po maslu. V Sloveniji se najdejo najrazličnejši izvajalci, ki nudijo učenje španskega jezika. Prav tako, je zaradi najrazličnejših študijskih izmenjav, v Sloveniji že veliko naravnih govorcev španščine, od katerih lahko hitro in na preprost način pridobimo na znanju tega tujega jezika.