Kaj je suhi led?

čiščenje suhi ledSuhi led je v bistvu trda oblika ogljikovega dioksida (CO2). Gre za nestrupen plin brez vonja, ki se med drugim uporablja tudi v živilski industriji. Najdemo ga kot dodatek pijačam. Recimo mineralna voda ali pivo. Z dodanim ogljikovim dioksidom zagotovimo daljši svež okus in daljšo obstojnost pijač. Ogljikov dioksid se uporablja tudi za hlajenje mesa in mesnih izdelkov. Suhi led, pa je v bistvu še vse nekaj drugega in ima povsem drug namen kot ga ima kot CO2. Suhi led je zmrznjen CO2 v trdi obliki. Zmrznjen in stisnjen je pri temperaturi – 79°C. Odpadni CO2 se na ta način reciklira in kot suhi led uporabi ponovno.

Suhi led čisti brez ostankov in vode

Številne stroje, je zaradi zapletenih oblik težko očistiti. Težave pa predstavljajo še ostanki čistil, vode, peskalnega medija ipd. Pogosto čiščenju sledijo še dodatne oblike čiščenja. Suhi led pa ima to prednost, da se ob čiščenju uplini in ne ostane ničesar. Umazanijo s suhim ledom odstranimo, površina pa je takoj po čiščenju očiščena in primerna za nadaljnjo uporabo.

Kadar za čiščenje uporabljamo suhi led, dodatno čiščenje potem ni več potrebno. Čiščenje izvajamo s posebnimi napravami, ki so namenjene čiščenju s suhim ledom. Med čiščenjem s suhim ledom se zrnca suhega ledu v celoti razgradijo v ogljikov dioksid in ostane samo očiščena površina.

 

Suhi led je prijazen do okolja

Ker gre za recikliran CO2, s tem dodatno ne obremenjujemo okolja. Zato je tudi sam način čiščenja s suhim ledom do okolja prijazen. Ni namreč uporabljenih nobenih kemikalij ali drugih čistilnih sredstev. Suhi led prav tako odlikuje velika hitrost in učinkovitost čiščenja v primerjavi z drugimi metodami in tehnikami čiščenja industrijske opreme.

Velika prednost je namreč v tem, da se med postopkom čiščenja suhi led uplini in ostane nam samo odstranjena umazanija. V postopku namreč ni vode, kot si številni predstavljajo, ker gre za led, ki je po navadi moker.

Tudi sam postopek čiščenja je povsem nestrupen in ne nevaren za operaterja in okolico. Upoštevati je potrebno, da suhi led ni abraziven medij in ne poškoduje površine, ki jo čistimo. Prav tako suhi led ne prevaja električne energije, kar nam omogoča enostavno čiščenje elektro omaric in električnih napeljav.

Kot že omenjeno, pri čiščenju s suhim ledom ni sekundarnih odpadkov, kot je to pri primerljivih metodah (običajno so to peskalni mediji, pesek, kovinski delci, plastika, steklo ipd.). Kadar za čiščenje uporabljamo suhi led, je edini odpadni material umazanija, ki jo očistimo in jo enostavno pospravimo.

To, da suhi led nima sekundarnih odpadkov, je velika prednost. Pri ostalih načinih čiščenja, se namreč ta material s katerim čistimo, lahko nabira v težko dostopnih mestih, kar nam prinese še dodatno čiščenje po opravljenem čiščenju. Tega pa, kadar uporabljamo suhi led, ni. Vas zanima čiščenje s suhim ledom?