Sončne elektrarne – investicija prihodnosti

sončne elektrarneDanes nam je elektrika v vsaki hiši nekaj samoumevnega. Če pride do izpada elektrike v urbanem naselju, pride skoraj do panike. Sončna elektrarna poskrbi, da smo v takem primeru lahko edina hiša v naselju, ki še ima elektriko. Z generatorji si lahko pomagamo nekaj časa, ko nam bo zmanjkalo goriva, pa se bodo ustavili. Sončna elektrarna bo delala naprej, dokler bo imela dovolj sonca. Potem pa spet zjutraj naprej.

Ne samo v kriznih razmerah, sončna elektrarna nam pride prav povsod, kjer ni dostopa do javnega elektro omrežja. Na vikendu v hribih ali v samoti lopi ob morju. Pogoj je le, da je hiška na primerno sončni legi. Mala sončna elektrarna nam bo proizvedla čez dan dovolj energije za delovanje luči, poslušanje radija in polnjenje mobitela. Če bi radi priklopili še hladilnik in toplotno črpalko, bo potrebnih več panelov. Preverite zakaj so sončne elektrarne investicija prihodnosti.

Delovanje sončne elektrarne je odvisno od vremena. Na spletni strani EnergizAIR si lahko ogledate kolikšen del potreb po energiji v regiji bi bilo lahko na določen dan pokrito s pomočjo brezplačne sončne energije. Na sončne dneve več, na deževne manj. Na delovanje vpliva tudi kot pod katerim na panele padajo sončni žarki. Idealno bi moral biti solarni panel obrnjen proti jugu, nanj pa ne sme padati senca. Če pa že, naj bo v senci čim manj časa.

Kolikšno količino električne energije pa lahko proizvede sončna elektrarna na določeni lokaciji? Preverite vnaprej. Pomagajte si z fotovoltaičnim geografskim informacijskim sistemom PVGIS, na spletu. Upošteval bo lokacijo bodoče sončne elektrarne, velikost in položaj sončnih modulov. Predlagal vam bo tudi najboljši položaj za elektrarno. Tudi sončne elektrarne imajo določene izgube. Na podlagi rezultatov se boste lažje odločili, kam, če sploh, jo boste postavili.
Privatne male sončne elektrarne niso uporabne le med krizo , praktične so tudi na hiškah po hribih, plažah, puščavah in gozdovih. Dokler ne gre za temačne gozdove na dnu dolin.