Celjska rolca: Najslajša skrivnost Celja

celjska-rolcaCeljska rolca je priljubljena sladica, ki izvira iz Celja in je postala prava kulinarična ikona tega mesta. Čeprav njenega recepta ne najdete v nobeni kuharski knjigi, je njen edinstven okus osvojil srca mnogih ljubiteljev sladic. V tem članku bomo raziskali zgodovino celjske rolce, njen recept ter zakaj je ta sladica tako posebna.

Zgodovina celjske rolce

Celjska rolca se je prvič pojavila v Celju okoli leta 1950, ko je slaščičar Markovič iz takratne Slaščičarne Na-Na prinesel recept iz Avstrije. Tam je bila znana kot “šamrola” ali “Schillerlocken”, vendar je v Celju dobila svojo unikatno obliko in okus. Medtem ko šamrole izvirajo iz listnatega testa, je celjska rolca narejena iz posebnega orehovega testa, oblitega s čokolado in posuta z oreščki.

Priprava celjske rolce doma

  • Sestavine za testo: beljaki, sladkor v prahu, mleti orehi, mleti lešniki
  • Sestavine za preliv in nadev: jedilna čokolada, olje
  • Orehi, lešniki ali mandlji za posip
  • Polnilo: sladka smetana

 

Postopek priprave celjske čokoladne rolce

Najprej pripravimo testo. V skledi penasto umešamo beljake in sladkor v prahu, nato dodamo mlete orehe, lešnike in škrob. Maslo segrejemo na sobno temperaturo in ga primešamo masi. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno maso nato tanko namažemo na peki papir in spečemo pri 190 stopinjah približno 7 minut. Testo moramo še vroče naviti okoli modelčkov za šamrole, da dobimo pravo obliko rolce.

postopek-priprave-celjske-rolce
postopek priprave celjske rolce

Ko so rolce ohlajene, jih potopimo v raztopljeno čokolado. Pomembno je, da testo oblijemo tako z notranje kot zunanje strani, da ohranimo krhko teksturo. Ko se čokolada strdi, rolce napolnimo s stepeno sladko smetano, ki ji lahko dodamo malo sladkorja in ruma za boljši okus.

Zakaj je celjska rolca tako posebna?

Celjska rolca ni le sladica, temveč del celjske kulinarične dediščine. Njena posebnost se skriva v edinstvenem orehovem testu in skrbno izbranih sestavinah, ki skupaj ustvarijo nepozaben okus. Poleg tega je celjska rolca tudi simbol prestiža in tradicije, saj so si jo nekoč privoščili le ob posebnih priložnostih.

 

Kje poskusiti celjsko rolco?

Čeprav lahko celjsko rolco pripravite doma, je najboljša izkušnja poskusiti jo v eni izmed celjskih slaščičarn, kjer jo pripravljajo po originalnem receptu. Slaščičarna Zvezda, Kavarna in pekarna Rolca in Hotel Evropa še danes ohranjajo tradicijo ročno zvitih rolc, zato je obisk Celja brez poskušnje te sladice nepopoln.

Celjska rolca je sladica, ki jo je vredno spoznati in poskusiti. Njena bogata zgodovina, edinstven recept in nepozaben okus so tisto, kar jo dela posebno. Ne glede na to, ali se odločite pripraviti rolco doma ali pa jo poskusiti v Celju, vas bo njen okus zagotovo navdušil.

celjska čokoladna rolca
celjska čokoladna rolca

Celjska rolca je pravi kulinarični dragulj, ki si zasluži svoje mesto na slovenskem kulinaričnem zemljevidu.